En aha oplevelse, mere om histamin og nørd-alarm!

Nu nørder vi den lige lidt igen og hvis du er træt af videnskabelige artikler og snak om histamin, så er det nu at du skal lukke ned 🙂

Jeg har skrevet det før, men det kan altså ikke gentages for ofte. Fødevarer med histamin KAN trigge eksemen. Det er så tydeligt at Elias eksem er blevet bedre (ikke væk) efter at vi er begyndt at holde ham fra nogle af dem. Det var en anvisning vi fik fra hans hudlæge, men jeg har også hørt en Professor fra Bispebjerg sige, at det var at overdrive og være overforsigtig, så der er tydeligvis uenighed blandt lægerne (endda nogle af de allerbedste). Jeg er overbevist om at der er en sammenhæng og hvis I har et barn med atopisk eksem, der reagerer på fødevarer, men uden at der er blevet vist en fødevareallergi – så læs med her!

I denne her videnskabelige artikel beskrives et forløb med en 6-årig dreng fra Korea. Jeg er godt klar over, at der ikke er meget styrke i et studie med én patient, men historien er alligevel fin. Forældrene havde observeret, at han reagerede med eksem, når han spiste svinekød og da han havde for vane at spise relativt store mængder af få ting på tallerkenen, kunne han godt indtage meget af kødet til et måltid. Han blev fødevareprovokeret på hospitalet med 200 g svinekød og det forværrede, som forventet, eksemen. Han blev behandlet og sendt hjem med beskeden om at begrænse indtaget af fødevarer med et højt niveau af histamin. Efter en måned blev han fri af behandlingscremer og efter 3 måneder var hans eksem næsten helt væk.

ad-23-S91-g005

De fødevarer der, efter artiklen, har et højt indhold af histamin findes i dette her skema. Elias har reageret på minimum 7 fødevarer i skemaet. Er der nogle af dem, som I genkender?

I diskussionen af resultaterne skriver de (og det er her at jeg får en aha-oplevelse):

In a subgroup of patients with AD, patients displayed allergy-like symptoms; however, the results of their allergy tests were negative and their symptoms could not be linked to food allergies. Nevertheless, these patients reported that worsening of AD skin lesions frequently coincided with intake of certain types of food, and their symptoms resembled those of histamine intolerance.

Altså; i en undergruppe af patienter med AD (atopisk dermatitis) blev der observeret allergi-lignende symptomer, men resultaterne af allergitests var negative og deres symptomer kunne ikke linkes til fødevareallergier. Men på trods af det, rapporterede flere patienter om en ofte forværring af AD hudlæsioner ved indtag af bestemte typer at fødevarer og deres symptomer lignede dem med histaminintolerance.

Aha-oplevelse?

Histaminintolerance kommer af akkumuleret histamin og nedsat kapacitet til nedbrydning af histamin. Nedbrydningen af histamin laves af enzymerne diamin oxidase (DAO) og histamin-N-methyltransferase (HNMT) (nu er det til den nørdede side, det indrømmer jeg..), så akkumuleret histamin skyldes at disse to enzymer ikke er aktive nok. Til forskel fra en typisk fødevareallergi (der også kaldes IgE-medieret) er det en akkumuleret eller ophobning af histamin, der er afgørende. Man kan læse mere om det i artiklen her.

Studier der kigger på sammenhængen mellem atopisk dermatitis og histamin:

I en lidt ældre sag af en artikel, undersøges niveau af histamin i en gruppe med atopisk eksem og sammenligner med en rask kontrolgruppe. Ingen i kontrolgruppen havde forhøjet histaminniveau, men 17 ud af 54 patienter med atopisk dermatitis havde. Det var primært patienterne med svær eksem.

Denne her er også af ældre dato, men publiceret i et meget anerkendt tidsskrift. 33 patienter med atopisk dermatitis gennemgik en blindtest med fødevarer. 35 testfødevarer var positive, 41 testfødevarer var negative og alle 60 placebo testfødevarer var negative. Af de 35 positive reaktioner var 31 af dem relateret til huden indenfor 10-90 minutter. Gruppen med reaktioner havde en forhøjet koncentration af histamin efter indtagelse af fødevarerne.

Den sidste artikel jeg har fundet, er denne her og den bekræfter også ovenstående. Baggrunden for studiet er:

Atopic eczema (AE) is often complicated by relapses triggered by IgE-mediated allergy to different kinds of food. However, in a subgroup of patients ith AE, allergy testing proves negative, although these patients report a coherence of food intake and worsening of AE and describe symptoms that are very similar to histamine intolerance (HIT).

Altså lidt af det samme som før: Atopisk dermatitis hænger ofte sammen med IgE-medieret allergi overfor forskellige fødevarer. Dog findes der en undergruppe af patienter med atopisk dermatitis, hvor allergitests er negative på trods af, at de oplever en forværring af atopisk eksem og beskriver symptomer, der minder om histamin intolerance (HIT).

hit

De grå barer viser kontroller (raske), de orange patienter med atopisk eksem og de grønne patienter med histaminintolerance. Der ses en tydelig reaktion for patienterne med atopisk eksem. Patienterne blev derefter holdt på en histamin-fri diæt og efter 2 uger var deres symptomer væsentligt forbedret.

De her studier bekræfter mig så meget I at det er rigtigt! At Elias bliver syg af nogle bestemte fødevarer, men uden at være allergisk (han er blevet testet flere gange). At histaminholdige fødevarer kan forværre eksemen og at det sker akkumulativt. Dvs han kan godt tåle et enkelt glas appelsinjuice, men får han det f.eks. tre dage i træk, ser han sådan her ud (som vi oplevede sidst vi var på ferie):

foto 2(10) foto 1(11)

Vi har jo allerede udelukket nogle histaminholdige fødevarer, men det er klart denne her vej at jeg vil prøve at gå, for at få Elias eksem yderligere mindsket!

Er der noget som I kan genkende og har I prøvet at holde en histamin-lav eller histamin-fri diæt?