Ting jeg gerne ville have vidst for et år siden.. #2

Visse fødevarer kan trigge eksem og eksemudbrud

Den første hudlæge Elias kom til sagde at vi skulle prøve at undgå æg og mælkeprodukter i en periode for at se om det hjalp. Jeg ammede stadig på det tidspunkt og spurgte om jeg også skulle undgå de produkter. Der sagde han “nej – det når ikke helt derud..”.

Vi undgik æg og alle mælkeprodukter i en periode, men det hjalp ikke. En blodprøve viste heller ingen allergier overfor fødevarerne, så derfor var der ikke nogen grund til at undgå dem. Hvad hudlægen ikke sagde og hvad jeg ikke vidste var, at andre fødevarer kan påvirke eksemen i voldsom grad. Ikke at man nødvendigvis er allergisk, men de kan stadig medføre et eksemudbrud. Det vidste jeg ikke og ville have ønsket at jeg havde vidst det meget tidligere.

Det handler om histamin og fødevarer der kan fremme og øge histaminfrigivelsen i kroppen og derved udløse eksem.

Fødevarer der indeholder høje koncentrationer af histamin:

 • Rødvin og øl
 • Ost – specielt lagrede oste – herunder camembert, brie, roquefort og parmesan
 • Skaldyr
 • Mange former for fisk, speciel lagret fisk (røget fisk og fiskekonserves)
 • Tomat (især dåsetomat, tomatpure og ketchup)
 • Spinat, avocado, aubergine
 • Spegepølse og røgede kødprodukter
 • Soyasauce
 • Fermenterede grøntsager
 • Gær, gærekstrakt

Fødevarer der i sig selv ikke indeholder meget histamin, men kan fremme frigivelsen af histamin i kroppen:

 • Chokolade/kakao
 • Tomater
 • Jordbær
 • Citrusfrugter
 • Ananas
 • Papaja
 • Mango

Da vi skiftede hudlægen sagde hun at vi skulle være påpasselig med chokolade, jordbær, tomater, citrusfrugter og kiwi og skrev også et brev til institutionen om at han ikke måtte få det der. Hun sagde også, at hvis jeg ammede måtte jeg heller ikke spise det. Puha jeg tør ikke at tænke på hvor meget chokolade jeg har konsumeret om aftenen inden jeg gik i seng og natammede 🙁

DET ville jeg gerne have vidst for et år siden!

4 kommentarer til “Ting jeg gerne ville have vidst for et år siden.. #2”

Skriv en kommentar