Amning, eksem og dårlig samvittighed

Amning kan nogle gange forværre børneeksem. Lær her hvordan..

Jeg ammede Elias længe – så længe at de fleste i vores omgangskreds mente at det var for meget (mere end halvandet år..). Han ville hverken have sut eller flaske og jeg kunne ikke overskue nætterne med kløe og gråd uden at jeg havde noget at trøste ham med, så derfor blev jeg ved. Det var nu også meget hyggeligt og jeg forsvarede det med at det var godt for eksemen at blive ammet længe.

Dog var der noget, der nagede lidt.. blev han også negativ påvirket af det jeg spiste? Vores første hudlæge havde sagt at “det nåede ikke derud”, men det var lidt som om at det ikke helt passede. Spiste jeg noget specielt og ammede lidt efter kunne han slå voldsomt ud. Jeg passede selvfølgelig på med kaffe, men der reagerede han måske også. En enkelt gang (da han blev ældre og han var begyndt at sove igennem) drak jeg et glas rødvin – han vågnede få timer efter og ville ammes. Jeg tænkte mest på alkoholprocenten og vurderede at den nok gik, men efterfølgende slog han ud. Jeg fornægtede det lidt, kan jeg mærke, når jeg tænker tilbage. Kunne heller ikke gennemskue, hvad det var der gjorde, at han slog ud. Og så var jeg bare virkelig træt efter ikke at have sovet i over et år og kunne ikke overskue at tænke på det. Vores anden hudlæge, der gjorde opmærksom på histaminholdige fødevarer, sagde at jeg heller ikke måtte spise eller drikke nogle af tingene. Jeg stoppede selvfølgelig med det samme, men det komplicerede og slørede stadig Elias indtag og derfor valgte jeg (næsten frivilligt) at stoppe amningen.

Jeg fandt denne her videnskabelige artikel, der så fint bekræfter at amning ikke altid er godt for eksembørn (i hvert fald hvis man spiser løs af histaminholdige fødevarer). 

I artiklen kalder de det nut-related (nødderelaterede) fødevarer, men det er nok nærmere histaminholdige. I forsøget indgår 92 japanske spædbørn med atopisk eksem, hvor mødrene blev bedt om ikke at spise forskellige fødevarer mistænkt for at forværre eksemen (chokolade, kaffe, ost, yoghurt, brød, soya sovs, misosuppe og fermenterede soyabønner) i to uger. Resultatet var at 67 af spædbørnene (73 %) havde mindre eksem.

Fødevarerne der oftest gav eksem, var chokolade, yoghurt, soyasovs og misosuppe. De to sidste er nok ikke så relevante for os, men chokoladen er da i allerhøjeste grad. Nøj hvor har jeg da spist meget af det under min barsel og hvor har jeg dog dårlig samvittighed over det nu..!

Jeg vidste ikke bedre, men hvis du ammer dit barn, der har atopisk eksem, er det måske noget du kan være opmærksom på. Det er jo ikke sikkert, at dit barn reagerer (måske er du heldig og kan proppe dig med chokolade), men hvis du mistænker det, er det et godt sted at prøve at forbedre eksemen. Læs mere om histamin og histaminholdige fødevarer her og her. Find en erstatning for kakao her og en erstatning for tomatsovs her.

Skriv en kommentar