Eksembehandling der virker!

Lider dit barn også af børneeksem? Det er så hårdt, at se dem lide og man føler sig hele tiden magtesløs. Men du er ikke alene! 20% af alle børn og 4% af voksne lider af eksem. Heldigvis vokser mange børn fra det, men når man sidder med et barn på under et år, er der lang tid til skolealderen, hvor de fleste børn vokser fra det. Uoverskuelig lang tid!

Min søn fik eksem da han var 8 måneder gammel og det var i flere omgange ude af kontrol. I så svær grad at han blev indlagt. Det er 2 år siden nu, og vi har lært meget om pleje af huden og hvordan vi kan undgå de værste triggere (parfumerede sæber og cremer, skrammer på hænderne, visse fødevarer som tomat og chokolade og store temperaturændringer. Vi ser en hudlæge fast hver 3. måned og kan tilpasse behandlingen den sæson vi er i. Dvs. om sommeren bruger vi salver mod infektioner og milde hormoncremer og om vinteren federe cremer og lidt stærkere hormoncremer.

Vi har fundet et system, der kan holde eksemen nede (i det mindste 95% af tiden) og gøre, at vi får sovet om natten og kan hænge sammen som familie.

Man behøver ikke af bruge 1000-vis af kroner på dyre cremer, olier, kosttilskud og behandlere. Faktisk virker det til, på min søns hud, at “less is more”. Altså jo mindre panisk jeg blev, jo færre produkter brugte jeg, og jo bedre fik huden det.

Her kommer vores bud på en succesfuld eksembehandling:

picture1

BAD DIT BARN OFTE

Og gerne hver dag. Det kan virke lidt modsat af, hvad man opfatter som godt for tør hud, da du jo ikke ønsker at udtørre den yderligere. Men forskning viser, at et dagligt bad er nøglen til at kontrollere eksem. Vær opmærksom på at vandet skal være lunkent og badet skal ikke tage længere tid end 10-15 min.

Brug en mild pH regulerende vaskeolie og ikke sæbe i vandet. Både Avène og La Roche-Posey har nogle, der er egnede.

Under eksemudbrud har huden brug for at falde til ro, og det kan et havregrynsbad hjælpe med. Du kan lave det selv med en kop havregryn i en sok (med knude på), putte sokken i det lunkne vand og giv den nogle tryk for at få havrejuicen ud i vandet. Til hverdag bliver det nogle gange lidt for omstændigt for mig og i stedet for bruger jeg et færdig produkt med samme virkning. Faktisk har jeg fundet et produkt til børn, der, udover havre, også indeholder salt og virker lidt mere lindrende end den hjemmelavede udgave, nemlig Kraes babybad med havre og dødehavssalt.

Dup huden tør efter badet med et håndklæde og huden må stadig gerne være lidt fugtig når fugtighedscremen smøres på.

picture2

FUGTIGHEDSCREME FUGTIGHEDSCREME FUGTIGHEDCREME

Og sagde jeg fugtighedscreme? Inden for 3 minutter efter badet skal der godt med fugtighedscreme på huden. Cremen masseres ind så godt som man nu kan. Vi bruger primært Avènes XeraCalm Balm og Helocremen fra Faaborg til at fugte hele kroppen. Nogle steder trænger til mere fugt, f.eks. kinder, knæ og hænder og der bruger vi oftest Locobase repair eller Ceridal. Læs mere om cremer på oversigten her.

picture3

BESKYT HUDEN MOD SMÅSÅR OG SKRAMMER

Der gik alt for lang tid før vi indså, at der var en sammenhæng mellem små infektioner på hænderne efter enten kløe eller en tur i sandkassen og eksemudbrud på hele kroppen. Vi forsøger at beskytte huden med eksemhandsker om natten samt på legepladsen. Hvis der kommer små sår behandler vi med Avènes reparationscreme og hvis det ikke kan holde det nede bruger vi Fucidin-hydrocortison (efter hudlægens anvisning).

picture4

OVERVEJ JERES VASKEPULVER

Der er mange eksempatienter, der reagerer på vaskepulveret, så overvej om du skal prøve at bytte den ud for en periode. Vi bruger Neutral eller Rema1000s og ser ingen forskelle ved at bruge den ene frem for den anden, men der er i forums på Facebook flere der skriver, at de  bedre tåler Rema1000s. Skyllemiddel anbefales ikke til eksempatienter.

picture5

FORNUFTIG FOKUS PÅ FØDEVARER

Når du nu har succes med ovenstående pleje og beskyttelse af huden er det lettere at gennemskue, om der evt. er nogle fødevarer I skal undgå. Vores hudlæge anbefalede os, at undgå fødevarer der frigiver histamin. Fødevarer som tomat, citrusfrugter, chokolade, kakao og jordbær og det havde en markant effekt for min søn. Mælk og æg er nogle af de største årsager til eksem hos børn, så man kan også prøve at udelukke dem i en periode (det var rådet fra vores første hudlæge). Men lad være med at lave voldsomme restriktive fødevareregler – prøv med et par ad gangen.

Jeg håber, at I kan springe nogle af de forkerte valg over, som vi tog, og gå direkte til en succesfuld eksembehandling! Det er vigtigt at huske, at ingen eksempatienter er ens, og hvad der virker godt for nogen, virker måske ikke så godt på andre.

Held og lykke!  

17 kommentarer til “Eksembehandling der virker!”

 1. Tak for den fine oversigt ! Virkelig en stor hjælp i junglen! Nu kan jeg se ar du har haft Elias i behandling hos Avene med deres vand – har du prøvet at bruge deres vand på spray derhjemme som en del af behandling?
  Og et andet spørgsmål- de eksemhandsker du sælger , hvor små fås de ? Jeg har en datter på 7 mdr som desværre lider meget af børneeksem (og ÅH hvor jeg HADER det !!)

  Hilsen Anne

  Svar
  • Hej Anne,
   Jeg er glad for at oversigten hjælper, for det er virkelig en jungle!!

   Vi bruger vandet meget, når Elias har udbrud og han bruger det faktisk også selv. Jeg har en flaske i køleskabet, som vi sprayer på, når han er meget rød, varm og irriteret. Enten sprayer vi direkte på huden, men mange gange gør vi det også på noget gaze (kan købes på apoteket) eller en lille serviet, som vi så sprayer på ca hvert 5-10. min. (det gør jeg oftest når han sover :-)). Vi bruger den også, når han fx er i legeland, om sommeren eller lign, hvor han sveder meget (det kan nemlig også trigge eksemen hos ham).

   De mindste handsker hedder 1-2 år og de er lidt tricky at få på de små hænder, så jeg tror næsten ikke, at din datter vil få så meget glæde af dem. Jeg har eksemærmerne, der virker på samme måde, bedre endda tror jeg, hvor hænderne dækkes af med et silkemateriale, der skulle virke kølende og lindre kløen lidt på hænderne. Og så kan hun ikke klø hul andre steder heller ikke. En mulighed er også, at du prøver med et par tynde bomuldssokker på hænderne, det har jeg også brugt meget til Elias.

   Her i løbet af sommeren har vi brugt Avene morgen og aften og Helo cremen lige efter badet samt på knæ, fødder og hænder (der lettest tørrer ud på Elias). Nu hvor det bliver koldere, er Avene cremen ikke altid fed nok og der går vi mere over til kun at bruge Avene cremen om morgenen fx og Helo cremen på hele kroppen om aftenen og efter badet og så Locobase på de tørre steder.

   Jeg håber at det hjælper lidt på din datter – jeg ved hvor frustrerende det er!
   Mange hilsner,
   Lene

   Svar
 2. Lige et ekstra spørgsmål- hvordan bruger i helo cremen og Avene xeracalm i kombination ? Lige nu bruger vi xeracalm morgen og aften til hele kroppen – bruger du begge dele morgen og aften lige efter hinanden eller hvordan?:)

  Svar
 3. Hej Lene.

  Tusind tak for dit grundige svar ! (Jeg havde slet ikke set at du havde svaret før jeg tilfælgvis kom herind i dag).

  Jeg tror da helt sikkert at vi skal have købt en vand spray !
  Og jeg tænker også at vi skal prøve eksem-ærmerne hvis ikke bomuldssokker er tilstrækkeligt.

  Jeg synes helo cremen er rigtig træls at have med at gøre da jeg ikke synes den trænger ordentlig ind , men jeg synes også at jeg oplever at avene ikke er nok der hvor hun er rød og tør – men måske kan man ikke gøre noget ved de helt tørre pletter ?

  Mht de bade der – jeg synes det er SÅ forskelligt hvad man hører , så jeg er virkelig i tvivl om hvor tit vi skal bade hende.. jeg synes jo på en måde ar det giver mening ikke ar bade for meget – jeg ved fra min egen hud (med tendens til eksem) at den klør mere efter bad , men det giver jo også mening af vaske bakterier af. Kan der være forskel på hvor mange bade de har brug for ugentlig? Eller sige lægerne /forskningen at det definitivt er godt hver dag ? Eller er det kun under udbrud og når der er rifter?

  Hvordan ved I, at I skal gå i gang med at behandle med hormon creme ? Jeg synes det er svært at gennemskue hvornår det er “slemt nok” og som så mange andre vil jeg virkelig gerne undgå at bruge det for meget

  Undskyld mine mange spørgsmål- jeg er en desperat mor :/ (Og venter med længsel på at der igen kommer eksemskole i min by )

  Svar
  • Hej Anne,

   Helt ok og lige over :-). Jeg ved præcis hvordan du har det – man vil så desperat gerne hjælpe, men man intet virker. Jeg håber at ærmerne hjælper lidt på at der ikke kradses så meget hul i huden, hvilket var det største problem, da min søn var mindre. Nu er han større og har lært ikke at klø så hårdt (for det meste..) og det hjælper meget.

   Ja Helocremen er lidt tyk i det, men jeg synes at den fugter godt og så svier den ikke, som nogle af de andre cremer gør.. Men Locobase repair er altså et forsøg værd til de tørre pletter – den er vi rigtig glade for også!!

   Det med badene ER svært og jeg tror at man skal gøre, hvad man selv mener er bedst. Vi gjorde en stor fejl i starten ved at lytte til vores læge, der sagde så få bade som muligt. Min søn fik en alvorlig infektion og blev indlagt og jeg er overbevist om, at det var fordi han ikke fik nok bade og pleje. Jeg hører rigtig mange internationale læge, der anbefaler korte bade i lunkent vand hver dag, hvor de duppes tørre og hurtigt får fugtighedscreme på. Med min søn oplever jeg, at han under udbrud har godt af de her bade, men når huden er i ro, har han egentlig bedst af at det ikke er så ofte.

   Jeg kan også tydeligt huske, hvor svært det var med hormoncremerne, men for os virkede det til at jo hurtigere vi kom i gang, jo mindre creme brugte vi på lang sigt. Jo længere tid vi ventede med at bruge det (fordi vi heller ikke var så vilde med cremerne), jo mere skulle vi bruge i sidste ende. Men det er svært! Min søn har været i Avene i behandling år og sidste år og det har markant nedsat (næsten fjernet) vores forbrug af hormoncremer og jeg kan varmt anbefale det!

   Jeg håber meget at det hjælper jer og du er mere end velkommen til at skrive!
   Mange hilsner,
   Lene

   Svar
   • Kære Lene,
    Endnu engang tusind tak for dit svar!

    Lige præcis – åh jeg er så misundelig på babyer med smørblød problemfri hud !! jeg synes det fylder så vildt meget med al den ekstra pleje – og jeg bliver så ked af det hver gang hun klør sig 🙁
    Kan Elias egentlig komme i svømmehal og hvodan gør i i så fald for at det ikke påvirker huden for meget?

    Ja locobase repair har vi også, før har jeg brugt den på større områder, hvor den ikke rigtig fungerede. Men nu prøver jeg at bruge den på de ekstra tørre steder efter jeg har smurt hende ind i Xeracalm. Vi prøver at bruge Helocremen efter bad – men er du vanvittig hvor bliver hun glat – måske jeg bruger for meget, hmm

    Ja det er jo netop også det -vores læge sagde få bade, men er bange for at det er forkert- er så bange for at hun skal få infektion – hvad er de første tegn på sådan en?
    Okay, ja det vil måske give mening med bad hver dag, når der er udbrud og så knap så tot når det ikke er,

    Hvordan “genkender” i et udbrud? det synes jeg er vildt svært – for hendes hud er jo aldrig helt blød og fin, der er oftest (selvom vi smører morgen og aften) tørhed, “knopper”, rødme osv.. (det er både kinder, hage, nakke, hals, arme, ben og ankler :/ så jeg er i tvivl om hvornår det er “slemt nok” ( hvis du forstår) ?

    Åh gid man havde råd til sådan en Avené behandling – vi må se om vi ikke kan spare op, for hold da op hvor ville det være en befrielse at det blev bedre, frygter bare det bliver værre og værre!

    Lige en ting – ved du om man må smøre med hormoncremen efter man har smurt med fugtighedscreme? jeg prøver at genneskue hvordan vi kan få det til at hænge sammen herhjemme hvis hun skal i bad hver dag – så skal det nemlig være lige efter aftensmaden og så skal hun jo så smøres ind i fugtighedscreme hurtigt efter ( det dur jo ikke med hormoncreme først når det skal trænge ind i 20 min eller sådan noget før man må bruge fugtighedscreme)

    Svar
    • Hej Anne,
     Ja jeg kender det – i weekenden holdt jeg Elias veninde i hånden og blev både overrasket og misundelig over hvor blød den var!! 🙁

     Vi OVERVEJER at tage Elias med i svømmehallen nu, hvor vi har mere styr på hans hud, men vi er desværre ikke kommet til det endnu. Tør ikke rigtig.. MEN jeg hører mange sige, at det faktisk har en positiv effekt på deres børn,men at det er vigtigt med en meget fed creme efterfølgende. Jeg har også hørt flere tippe (også fra hudlæger) om at bruge en fed creme inden – evt Ceridal – der også skulle beskytte mod at udtørre. Tror endelig bare at I skal prøve og se hvordan det går. Måske er i endda heldige at huden bliver pænere.. Vi skal også tage os sammen her! 🙂

     Og ja det er helt vildt svært at vide hvornår det er nok til at putte hormoncreme på, når det er over det hele. Min søn så også virkelig slem ud, da han var mindre og det var egenlig først da i skiftede hudlæge, at vi fik lidt mere styr på det. Der kom han på Protopic, som han fik smurt på det meste af kroppen og så Fucidin hydrocortison på sår (hans eksem bliver også trigget af sår og infektioner – så havde han infektion i sår på hænderne, havde han som regel udbrud af eksem på hele kroppen også..). Og så sagde hudlægen at vi (inkl mig da jeg ammede) skulle undgå tomat, chokolade, kakao, kaffe (mig :)) kiwi og citrusfrugter – fødevarer der frigiver histamin – og det havde også en stor effekt!.

     Der er uenighed om hvornår man skal smøre med hormoncreme. Nogle hospitaler og hudlæger siger 20 min inden mens andre (Århus blandt andet) siger efter. Det er vigtigt at det hænger sammen for jer – ellers får men det jo ikke gjort.. og for Elias, der det vigtigst at han får fugtighedscreme på lige efter badet og så får han først hormoncreme på senere/lige inden han kommer i seng, hvis det er nødvendigt. Jeg lagde det faktisk en overgang på, på samme tid og det havde også en rigtig god effekt stadigvæk, så for os har det ikke været så vigtigt. Der er en god Facebookgruppe (Forældre til børn med atopisk eksem i Danmark) og der var en, der spurgte om det samme og flere oplevede faktisk en god (bedre) effekt når de puttede på på samme tid.

     Er pakken kommet frem til jer – eller skal jeg have rykket Postdk..?

     Mange hilsner,
     Lene

     Svar
     • Hej Lene

      Mange tak for dit svar !! Svarer lige ordentligt når jeg kommer til en computer istedet for mobilen:)

      Nej Pakken er ikke kommet endnu, synes godtnok de har været MEGET langsomme :/

     • Hej Anne.
      Argh det er ikke godt nok – jeg laver lige en tracking på pakken og sender dig en ny!!
      Mvh
      Lene

  • Ja så godt din bestilling – er den nået frem? Post Dk er lidt sløve desværre.. Jeg lagde også et par handsker i, så kan du bedre bedømme størrelsen 🙂

   Svar
 4. Hej alle kære eksem mødre🌈
  Det bedste jeg har gjort er at give probiotica ~ mærket NDS Panda 7 var den der virkede for min datter (muskel-testede ved en komplimentær/kinæsoligisk behandler & hendes krop fortalte at hun havde brug for at bygge tarmen op og det er ret vigtigt, når tarmen er en stor del af immunsystemet) og nu er vi helt slut og færdig med hormon-cremer🙏🏻 er lykkelig og glad. Vi har også haft stor succes med havre/saltbade❤️🧡🩷
  Lykke til derude kære mødre🍀

  Svar

Skriv en kommentar