Lider dit barn også af børneeksem? Det er så hårdt, at se dem lide og man føler sig hele tiden magtesløs. Men du er ikke alene! 20% af alle børn og 4% af voksne lider af eksem. Heldigvis vokser mange børn fra det, men når man sidder med et barn på under et år, er der lang tid til skolealderen, hvor de fleste børn vokser fra det. Uoverskuelig lang tid!

Min søn fik eksem da han var 8 måneder gammel og det var i flere omgange ude af kontrol. I så svær grad at han blev indlagt. Det er 2 år siden nu, og vi har lært meget om pleje af huden og hvordan vi kan undgå de værste triggere (parfumerede sæber og cremer, skrammer på hænderne, visse fødevarer som tomat og chokolade og store temperaturændringer. Vi ser en hudlæge fast hver 3. måned og kan tilpasse behandlingen den sæson vi er i. Dvs. om sommeren bruger vi salver mod infektioner og milde hormoncremer og om vinteren federe cremer og lidt stærkere hormoncremer.

Vi har fundet et system, der kan holde eksemen nede (i det mindste 95% af tiden) og gøre, at vi får sovet om natten og kan hænge sammen som familie.

Man behøver ikke af bruge 1000-vis af kroner på dyre cremer, olier, kosttilskud og behandlere. Faktisk virker det til, på min søns hud, at “less is more”. Altså jo mindre panisk jeg blev, jo færre produkter brugte jeg, og jo bedre fik huden det.

Her kommer vores bud på en succesfuld eksembehandling:

picture1

BAD DIT BARN OFTE

Og gerne hver dag. Det kan virke lidt modsat af, hvad man opfatter som godt for tør hud, da du jo ikke ønsker at udtørre den yderligere. Men forskning viser, at et dagligt bad er nøglen til at kontrollere eksem. Vær opmærksom på at vandet skal være lunkent og badet skal ikke tage længere tid end 10-15 min.

Brug en mild pH regulerende vaskeolie og ikke sæbe i vandet. Både Avène og La Roche-Posey har nogle, der er egnede.

Under eksemudbrud har huden brug for at falde til ro, og det kan et havregrynsbad hjælpe med. Du kan lave det selv med en kop havregryn i en sok (med knude på), putte sokken i det lunkne vand og giv den nogle tryk for at få havrejuicen ud i vandet. Til hverdag bliver det nogle gange lidt for omstændigt for mig og i stedet for bruger jeg et færdig produkt med samme virkning. Faktisk har jeg fundet et produkt til børn, der, udover havre, også indeholder salt og virker lidt mere lindrende end den hjemmelavede udgave, nemlig Kraes babybad med havre og dødehavssalt.

Dup huden tør efter badet med et håndklæde og huden må stadig gerne være lidt fugtig når fugtighedscremen smøres på.

picture2

FUGTIGHEDSCREME FUGTIGHEDSCREME FUGTIGHEDCREME

Og sagde jeg fugtighedscreme? Inden for 3 minutter efter badet skal der godt med fugtighedscreme på huden. Cremen masseres ind så godt som man nu kan. Vi bruger primært Avènes XeraCalm Balm og Helocremen fra Faaborg til at fugte hele kroppen. Nogle steder trænger til mere fugt, f.eks. kinder, knæ og hænder og der bruger vi oftest Locobase repair eller Ceridal. Læs mere om cremer på oversigten her.

picture3

BESKYT HUDEN MOD SMÅSÅR OG SKRAMMER

Der gik alt for lang tid før vi indså, at der var en sammenhæng mellem små infektioner på hænderne efter enten kløe eller en tur i sandkassen og eksemudbrud på hele kroppen. Vi forsøger at beskytte huden med eksemhandsker om natten samt på legepladsen. Hvis der kommer små sår behandler vi med Avènes reparationscreme og hvis det ikke kan holde det nede bruger vi Fucidin-hydrocortison (efter hudlægens anvisning).

picture4

OVERVEJ JERES VASKEPULVER

Der er mange eksempatienter, der reagerer på vaskepulveret, så overvej om du skal prøve at bytte den ud for en periode. Vi bruger Neutral eller Rema1000s og ser ingen forskelle ved at bruge den ene frem for den anden, men der er i forums på Facebook flere der skriver, at de  bedre tåler Rema1000s. Skyllemiddel anbefales ikke til eksempatienter.

picture5

FORNUFTIG FOKUS PÅ FØDEVARER

Når du nu har succes med ovenstående pleje og beskyttelse af huden er det lettere at gennemskue, om der evt. er nogle fødevarer I skal undgå. Vores hudlæge anbefalede os, at undgå fødevarer der frigiver histamin. Fødevarer som tomat, citrusfrugter, chokolade, kakao og jordbær og det havde en markant effekt for min søn. Mælk og æg er nogle af de største årsager til eksem hos børn, så man kan også prøve at udelukke dem i en periode (det var rådet fra vores første hudlæge). Men lad være med at lave voldsomme restriktive fødevareregler – prøv med et par ad gangen.

Jeg håber, at I kan springe nogle af de forkerte valg over, som vi tog, og gå direkte til en succesfuld eksembehandling! Det er vigtigt at huske, at ingen eksempatienter er ens, og hvad der virker godt for nogen, virker måske ikke så godt på andre.

Held og lykke!