10 naturlige produkter til eksem som du kan prøve derhjemme

Hvis dit barn har eksem, har du helt sikkert også brugt utallige timer på at undersøge de bedste produkter for en hurtig og effektiv lindring. Når behandlingen fra lægerne oftest er en tube hormoncreme, søger de fleste af os også nogle gange efter alternative og mere naturlige behandlingsmetoder.

Vores holdning er, at man skal følge lægens anvisning, og det vigtigste er, at børnene bliver behandlet. Har dit barn svær eksem eller infektioner, skal du have fat i lægen. Når I har styr på eksemen, kan I derimod godt forsøge jer med forskellige alternativer, som du måske kan finde derhjemme.

Klar på at prøve alternativer til at fugte og behandle? Her kommer de:

1. Kokosolie

Til at holde huden fugtet med mindre tendens til tørhed og revner, kan påføring af kokosolie udrette mirakler. Det har også en naturlig antibakteriel effekt og kan hjælpe til at modvirke infektioner. Hvis du ikke har en kokosolie derhjemme, kan de købes i nogle af de større dagligvarebutikker eller findes på nettet som her.

2. Akupressur

I modsætning til akupunktur, så anvendes der ingen nåle ved akupressur, men derimod et kraftigt tryk med fingre på forskellige punkter på kroppen. Se mere her for at komme godt i gang eller læs bogen af Katrine Birk. Der er også flere læger, der finder akupressur godt for eksem og/eller lindring af kløe bla. den internationale eksemlæge Dr. Lio.

3. Eliminering af fødevarer

Mange af os ved ikke, at noget af det som vi putter i munden, kan skabe store problemer for huden. Jeg gjorde i hvert fald ikke, og det var også først hos vores anden hudlæge, at det gik op for os, at vi muligvis kunne gøre en forskel ved at udelukke nogle bestemte fødevarer. Nogle almindelige triggere er tomat, jordbær, kiwi, citrusfrugter, kakao og chokolade. Se på hvornår jeres børn reagerer og skriv evt. dagbog over fødevarer indtaget sammen med udbrud af eksem. Og tro på det I ser! Vi tænkte i alt for lang tid: “jamen det var jo bare lidt appelsin – det er da sundt” eller da vi talte med en hudlæge om det og hun sagde “aj chokolade har jeg aldrig hørt om, det er da synd ikke at give dem det, de lider da nok i forvejen”. Ikke alle børn reagerer på de samme ting, så når I observerer et udbrud og mistænker, at det skyldes en bestemt fødevare, så prøv at udelukke den i en periode. Finder man triggerne, kan det give en stor bedringn af eksemen! Man kan til inspiration læse bogen The Eczema Diet af Karen Fischer og finde en tomat-fri sovs her.

4. Æblecidereddike

I mange år har læger anbefalet folk med eksem klorinbade til at bekæmpe infektioner og til at hele sår og eksem. Hvis man ikke har mod på at prøve klorinbade, for det kan føles lidt grænseoverskridende at skulle hælde klorin i sit barns bad, så kan man i stedet prøve med æblecidereddike. Start med at fortynde ca. 1 kop i badet og gå langsomt op til 4-5 kopper, hvis det ikke virker irriterende. Lad barnet sidde der i 10 minutter, skyl og brug godt med fugtighedscremer efterfølgende.

5. Aloe vera

Har du selv prøvet at bruge aloe vera på din hud, måske efter en solskoldning? Så ved du at aloe vera kan have en kølende og lindrende effekt på huden og den kan også være gavnlig på hud med eksem. Der findes mange produkter med aloe vera, men vær opmærksom på at de ikke skal indeholde alkohol, der kan svie på huden specielt hvis der er sår. Det har også afgørende betydning, om et produkt indeholder Aloe vera eller oprenset Aloe vera. Hvor den første kan være relativt allergifremkaldende og findes i mange naturlige og økologiske produkter, er den sidste ofte sværere at finde i skønhedsprodukter, men er rent faktisk den, der giver den mindste risiko for allergi.

6. Honning

Honning og specielt Manuka honning bliver brugt meget til sårheling og nogle finder den også god til at reducere eksem. Den har inti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaber og kan findes som ren form, men også i flere plejeprodukter. Find fx. den rene på nettet her eller i Matas. Der findes flere produkter med manuka honning i, fx denne her.

7. Tea Tree olie

Tea Tree olie har været brugt i århundreder til at lindre hudproblemer. Olien har antibakterielle, antisvampe og rensende egenskaber, der kan afhjælpe hudinflammationer og irritationer. Man kan med fordel tilsætte et par dråber til de cremer man i forvejen bruger. Kan bla. købes her eller i Matas. Man skal dog være opmærksom på, at der også har været tilfælde af kontakteksem ved brug af produkter med tea tree oil.

8. Gurkemeje

Urten er kendt for dens antioxidante komponent, curcumin. Det hjælper også til at forbedre leverens funktion. Gurkemeje kan tages som et tilskud, men man kan også lave en hjemmelavet creme af lige dele gurkemeje og rå honning (evt. Manuka) og lidt vand for at opnå en tilpas konsistens. Tilsæt evt et par dråber Tea Tree olie for et ekstra boost.

9. Vand vand vand

Det er meget vigtigt ikke at blive dehydreret, når man lider af eksem. Det kan i sig selv være nok til at man får udbrud. Hvis det er svært at få børnene til at drikke vand, kan man prøve med nogle sjove eller seje drikkedunke.

10. Stresshåndtering

Stress er en kæmpe eksemtrigger og det er vigtigt at prøve at minimere stress så vidt muligt. Læg nogle pauser ind i løbet af dagen, hvor det er muligt. Prøv evt med massage eller yoga for de lidt større børn.

De her alternative råd er de råd, der ofte bliver givet i forbindelse med eksem og skal tages som en inspiration til noget nyt, man kan forsøge sig med og ikke en vej til helbredelse. For den findes ikke desværre. Prøve jer frem, men husk at hvis dit barn er meget hårdt ramt af eksem og infektioner, skal der hentes hjælp hos en læge.  

Har du selv nogle gode alternative råd? Del dem meget gerne med os i en kommentar her under!

Skriv en kommentar