Jeg fandt denne her forholdsvis nye artikel med lidt alternative råd og midler til behandling af børneeksem. Nogle af tingene havde jeg hørt og den med uld lærte vi på den hårde måde her hjemme. Artiklen er b.la. skrevet af Peter A. Lio, der er meget aktiv med behandling af børn og det var også ham, der var på chat på Facebook. Artiklen er primært skrevet til andre behandlere, men den giver en fin som oversigt over måder man kan afhjælpe eksemen:
TØJ
Uldtøj kan trigge eksem, men der findes flere andre valg af materialer man kan bruge. Nogle af dem kan tilmed reducere kløe og hjælpe huden med at absorbere cremer.
Tøj specielt fremstillet til atopisk eksem er:
- Bomuld og silke
- Tøj imprægneret med antibakterielle stoffer som sølv, zink og anioner
- Boragoolie behandlet tøj kan bruges til at genskabe og bevare fugten i huden
- (vi er selv meget begejstrede for bambus, men den nævner de ikke i artiklen)
En sammenligning af 13 studier fandt beviser for effekten af tøjet svagt, men at tøjet er sikkert at bruge. Omkostningerne nævnes som en negativ side ved tøjet og der er jeg helt enig.
KLIMA OG TEMPERATUR
Vejret har stor indflydelse på hvor slem eksemen er og mange i Danmark oplever også at eksemen er værre om vinteren. En større undersøgelse af mange patienter i hele USA viste også at færre havde eksem i områder med høj luftfugtighed, højt UV index og generelt højere temperaturer.
Klimaet kan bruges som en alternativ måde at behandle eksem på og nogle læger bruger det også til deres patienter (i USA..). Der findes flere centre rundt omkring i verden b.la. i Davon i Schweitz og flere centre i Tyskland. De fleste patienter får en bedring i eksem og livskvalitet og følger man op på pationerne et år efter, er det omkring 60%, der stadig føler en bedring samt lavere forbrug af hormoncremer i forhold til inden de blev behandlet.
VAND OG BADE
Terapeutiske bade, der b.la. findes ved det døde hav i Israel samt i Avéne i Sydfrankrig har også været brugt af mange patienter med atopisk dermatitis og mange har set gode resultater også efter både 3 og 6 måneder. Der findes to steder i Danmark med saltvandsbade rettet til psoriasispatienter, men nogle patienter med atopisk eksem har også glæde af det.
KLORINBADE
Stafylokker kan forværre eksemen og kan også udløse alvorlige udbrud på hele kroppen. Har man moderat til alvorlig eksem, der ofte er inficeret er klorinbade en god måde at komme af med bakterierne og dermed forbedre eller helt komme af med eksemen. I studiet der refereres til bruges en koncentration på 0,005% – ca svarende til en halv kop af en 6% opløsning i et helt badekar.
FUGTIGHEDSCREMER
Brugen af tilstrækkelige mængder af fugtighedscremer er også en stor del af behandlingen af atopisk eksem og regelmæssig brug har vist at nedsætte brugen af hormoncremer. Men hvad skal man vælge..? I følge artiklen kan man kigge efter følgende gavlige ingredienser: ceramid, hyaluronic acid, dimethicone og palmitoylethanolamide, men det vigtigste er dog at finde en, man selv synes virker og som man (barnet) er glad for at få smurt på.
NATURLIGE OLIER
Naturlige olier til at fugte huden med, er også videnskabelig bevist at hjælpe på eksemhud (dog siger allergifolk, at man ikke skal smøre mad på huden, da man der igennem kan udvikle allergier). Der er jo også flere at vælge imellem, men solsikkekerneolie har både anti-inflammatorisk samt barriere(hud)opbyggende effekter. Samme effekter er fundet med (jomfru)kokosolie sammen med en anti-bakteriel effekt mod Stafylokokker. Olivenolie skulle derimod have en skadelig virkning på genopbygning af huden i følge artiklen.
WET WRAP
Tager fugtighedscremer til andet niveau og medfører ofte gode og hurtige resultater for patienterne. Processen involverer fugtighedscreme på fugtig hud, derefter et lag fugtigt tøj eller gaze og til sidst et lag tørt tøj eller gaze. Det skal sidde på nogle timer eller natten over. Ulemper kan være øget bakterietæthed/infektioner og at det er ubehageligt at have på.
UNDGÅ ALLERGENER
Det er lidt lettere sagt end gjort, men hvis man kender til triggere, der kan udløse eksemen kan man forsøge at holde sig fra dem. Det kan f.eks. være støvmider og kakerlakker. I en periode rådede man patienter til at sove med specielt sengetøj og lagener, men man er gået fra det igen, da det ikke har så stor effekt.
FØDEVARER
Emnet om fødevarer er kontroversielt og uklart, på trods af at mange mener, at det er roden til eksemudbrud. Det er dog kun 1/3 af moderat til svær eksem, der får påvist type 1 allergi (samme som IgE – den man kan måle ved blodprøve eller priktest) og det er oftest mælk og æg, der er ansvarlige. Resten af holdet (count me in..) roder rundt i blinde og der findes forskellige andre tests, men ikke nogen der anbefales. Gluten er muligvis med til at forværre eksemen i en lille gruppe patienter, men en tydelig sammenhæng er der ikke fundet endnu.
TILSKUD
D-vitamin tilskud er i nogle tilfælde vist at have en gavlig effekt på atopisk eksem (nogle viser også det modsatte læs evt. mere her). Studier af olier som kæmpenatlysolie, solbærolie og boragoolie giver blandede resultater – nogle viser en effekt mens andre ikke gør.
PROBIOTIKA
Artiklen konkluderer det samme som jeg selv har skrevet tidligere; der er forskellige resultater med flere typer bakterier og produkter og der er svært at konkludere om det har en gavlig effekt eller ej.
PSYKISKE INTERVENTIONER
Stress kan være en stor synder, når det kommer til eksemudbrud og derfor kan afslapningsøvelser og håndtering af stress afhjælpe nogle typer af patienter
Mange af tingene har man hørt eller læst før, men jeg synes at det er rart at læse noget som det her, skrevet af hudlæger til andre hudlæger eller behandlere. Har I andre gode fif i ærmet som de her, så meld jer endelig!
Rigtig godt blog indlæg, giver et godt overblik 🙂
Mange tak Maria – det var en sød kommentar og dejligt at det kan bruges! 🙂