Kalk i vandet kan øge risikoen for børneeksem..

.. så bor du i områder med hårdt vand er der, i følge et nyt dansk studie, højere risiko for at udvikle børneeksem.

Et hold danske forskere har lige udgivet en artiklel, hvor de sammenligner forekomsten af børneeksem med tidspunktet børnene er født og hvor meget kalk der er i vandet, hvor de bor. Jo længere man kommer mod øst og København, jo flere børn mellem 0-18 måneder udvikler børneeksem. Man ved ikke hvorfor det hårde vand kan øge forekomsten, men det kan skyldes at kalken i vandet øger pH værdien (gør den mere basisk) og derved ændrer hudens barriere.

Hvad kan man så selv gøre?

I følge artiklen er der ikke så meget man selv kan gøre, da der ikke foreligger videnskabelig evidens for at tilsætte blødgørere til vandet hjælper. Det bygger dog mest på et studie, der brugte en ionbyttermetode, til at blødgøre vandet med, og der så man ingen bedring. På trods af at der ikke statistisk var nogen effekt for de 336 børn, så købte 66% af familierne efterfølgende selv et ionbytterapparat til hjemmet.  Et andet studie fra Japan, viste en bedring af eksem, hvis børn og kvinder med eksem badede i ultrarent vand og vi har også selv oplevet, hvor stor betydning vandet kan have, da vi sidste år var i Avène i 3 uger med Elias. Det havde en helt utrolig langvarende effekt, som I kan læse mere om her.

Nu er det nok de færeste, der er adgang til ultrarent vand og som lige kan tage til Avène, men man kan måske forsøge sig med andre ting og se om man oplever en positiv effekt:

  • Den mere ekstreme metode er at få en kalkfjerner sat på sit vand i hjemmet. Det kan være en omkostelig affære og bor man i lejlighed er det også sjældet en mulighed.
  • Undgå sæbe men brug en pH venlig renseolie i vandet som f.eks. Avènes renseolie, som man kan købe på Apoteket.
  • Nogle eksempatienter oplever en gavlig effekt ved at tilsætte en 1 dl æbleeddike til badevandet. Æbleeddike kan regulere pH ved at gøre det mere surt og måske derfor har den gode virkning.

Læs mere her:

Videnskab.dk

Den originale videnskabelige artikel

Skriv en kommentar