En tarvelig artikel om behandling af børneeksem

“Har I prøvet det her” var et spørgsmål med link til en artikel i en Facebookgruppe for forældre til børn med eksem. Artiklen handlede om, hvor fantastisk kæmpenatlysolie er til behandling af børneeksem, og kan findes på en populær hjemmesideside om babyer, børn og barsel. Jeg synes ikke, at den er underbygget med ordentlige fakta. Og den er tarvelig, fordi den kan gøre det endnu sværere at være forældre til et barn med eksem.

Jeg har været der – og er der stadigvæk engang imellem – på nettet desperat søgende efter gode råd og helst DET gode råd, der kan hjælpe mit barn. Hjælpe mit barn til at sove, ikke kradse hul i huden (den lyd er forfærdentlig!), ikke vågne med et lagen smurt ind i blod eller bare til at have en helt normal hverdag som alle andre børn.

Bare det at jeg skriver det nu, giver mig tårer i øjnene, for det er så hårdt!!

Og er der noget man kan finde på nettet, så er det gode råd til at afhjælpe eksem! Mange springer jeg efterhånden bare over, hvis de ikke giver nogen mening for mig, men denne her artikel kastede mig 2 år tilbage i tiden. Dengang jeg søgte mig både træt og forvirret. Jeg prøvede naturligvis også kæmpenatlysolie dengang og gæt engang – det hjalp ikke! Faktisk blussede eksemen op.

Den første sætning i artiklen er:

Kæmpenatlysolie er fantastisk til eksem og tør hud og hjælper rigtig mange børn

Det er der ingen videnskabelige studier, der har vist! Der er lavet mange studier, hvor patienter er blevet behandlet med kæmpenatlysolie eller placebo, og der bliver ikke vist en effekt. Faktisk konkluderer man i et nyere sammendrag at: There is now clear evidence that evening primrose oil and borage oil are not effective for the treatment of AE (artikel). Altså at der nu er klar evidens for, at kæmpenatlysolie ikke er effektiv til behandling af atopisk eksem.

I det næste afsnit står der:

Har dit barn eksem og tør hud bør du undgå at give barnet hyppige bade

Det er en stor misforståelse. Børn med eksem har netop godt af et bad hver dag, der vasker eventuelle allergener af, samt mindsker risikoen for infektioner. Det er korrekt at sæbe ikke gør noget godt for eksemhud, men der findes heldigvis mange alternativer. Badet skal være kort, i lunkent vand og huden skal fugtes med det samme barnet er kommet op. Læs mere om bad her.

Sætningen der gør mig lidt trist er:

Eksem er et symptom på noget man ikke kan tåle og man skal selvfølgelig altid søge efter årsagen

Ja, det KAN det være, men det er altså ikke altid. Eksem kan også skyldes en genfejl i huden, der gør den lettere gennemtrængelig for irriterende allergener og mere favorabel for kolonisering af Stafylokokker. Tilstedeværelsen af Stafylokokker på huden, kan også være årsag til eksem. Når immunsystemet kommer på overarbejde, ved feks en infektion, kan eksembørn også opleve, at eksemen forværres.

Så eksem behøver ikke nødvendigvis, at skyldes noget man ikke kan tåle. Jer der har været der, eller er der nu, ved hvor ødelæggende det er, at gå og tro at man giver sit barn noget, de ikke kan tåle!! Og når man læser artiklen her, er man jo også skyld i at barnet har eksem, for man har jo ikke givet dem kæmpenatlysolie..

Måske sætter jeg tingene lidt på spidsen, fordi artiklen vækker nogle gamle følelser til live. Måske hjælper kæmpenatlysolie også nogle børn og selvfølgelig skal man prøve det, hvis man synes, at det giver mening.

Men man må heller ikke have dårlig samvittighed over, at man ikke prøvede det. For det er ikke muligt, at nå igennem alle de både gode og dårlige råd, der findes. Et godt eksempel er tråden her, der var på Facebook.

Hvad er det bedste eller dårligste råd, som I har fået? 

Læs mere her:

Kæmpenatlysolie review

Opsamling af reviews

 

 

Skriv en kommentar