Vil mit barn vokse fra eksem?

Indrømmet, jeg er stor fan af Dr Lio og har også tidligere skrevet om ham her på siden (her og her). Han har skrevet et (tankevækkende) indlæg på Its an Itchy Little World og jeg har gengivet det her på dansk.

untitledLioEksem eller atopisk dermatitis (AD) bliver ofte betragtet som et hudproblem, der hovedsageligt påvirker spædbørn og småbørn, hvoraf de fleste vil vokse fra tilstanden. Dog er der blevet lavet få undersøgelser om emnet “at vokse fra sit eksem” og det er uklart i hvor høj grad, man gør det. Der er en lighed mellem eksem i barndommen og som voksen, hvilket tyder på, at sygdommen kan være mere almindelig hos voksne end antaget. Der er flere mulige forklaringer på dette, herunder at mange børn ikke vokser fra deres eksem eller at børneeksem erstattes af vokseneksem, som faktisk kan være anderledes. Derudover kan andelen af børn, der vokser eksem være falsk forhøjede på grund af manglende opfølgning i de senere år i livet – måske er en stor del bare blevet trætte af at gå til læge!

Undersøgelser har vist, at patienter der udvikler eksem i barndommen, har tendens til at opleve en større sværhedsgrad i ungdomsårene. Derudover blev anvendelsen af immunmodulerende behandlinger, traditionel kinesisk medicin og “wet wraps” også forbundet med en øget sværhedsgrad af sygdommen i puberteten. Men det er uklart, om dette skyldes disse behandlinger – om de er årsag – eller hvis det blot betyder, at mere alvorlige tilfælde krævede behandlingerne og at der er en sammenhæng.

En undersøgelse viste, at 48 % af patienterne oplevede en relativt konstant sværhedsgrad mellem barndommen og ungdommen, mens 39% opleverede forbedring og 13% faktisk oplevede en forværring af deres symptomer. Yderligere undersøgelser viste, at i en befolkning på 121 spædbørn, vil 63% fortsat lide af atopisk dermatitis. Undersøgelser har også vist, at 50 % af patienter med mild eksem i barndommen oplever en forværring af deres tilstand til moderat til svær i ungdomsårene, mens kun 14% forbedret fra mild til moderat til mild i ungdomsårene.

Men en undersøgelse viste også, at patienter der ikke oplever komplet aftagen af deres atopiske dermatitis, har en tendens til i det mindste at opleve et fald i sværhedsgrad i forhold til barndom, når de bliver ældre. Endelig en undersøgelse foretaget for ca. 50 år siden rapporterede, at kun 40% af patienter med mild eksem og 30% af patienter med svær eksem oplevede helbredelse af tilstanden efter 20 år. Men generelt hænger hænger alder sammen med om sygdommen forsvinder – dvs. patienter med svær eksem vokser fra det i en senere alder end patienter med mildere eksem.  

 

Samlet set tyder det på at “vokse fra” eksem ikke er så almindeligt som vi gerne vil tro og at mange børn vil fortsætte med at lide af symptomer langt ind i voksenalderen. Trods de fremskridt vi har gjort i at lære om atopisk dermatitis og dens prognostiske faktorer, kan vi stadig ikke med sikkerhed forudsige, om et barn eller spædbarn vil vokse fra sygdommen senere i livet. Eksem fortsætter med at holde os ydmyge; meget mangler at blive opdaget omkring sygdommen og forhåbentlig med tiden, vil vi være i stand til at forudsige med større nøjagtighed hvor vedvarende et barns eksem bliver / Dr. Lio

untitled2

Bio: Dr. Peter Lio er klinisk adjunkt ved Institut for Dermatology og Pædiatri ved Northwestern University, Feinberg School of Medicine. Han er medstifter og meddirektør for Chicago Integrativ Eksem Center og meget passioneret om at finde sikre behandlinger, der hjælper på eksem. Dr. Lio fik sin medicinske embedseksamen fra Harvard Medical School, afsluttede sin praktik på Boston Børnehospital og hans dermatologi uddannelse på Harvard. Han har haft formel uddannelse i akupunktur under Kiiko Matsumoto og David Euler og har haft en lang interesse i alternativ medicin. Han tjener i øjeblikket på Scientific Advisory Board for National Eksem Association. Hans kliniske kontor er placeret på Medical Dermatology Associates i Chicago.

Læs det originale indlæg her

2 kommentarer til “Vil mit barn vokse fra eksem?”

 1. Hej. Jeg er mor til en søn på 18 år som har kæmpet med svær eksem hele sit liv. Ved du tilfældigvis noget mere om Dr. Arons behandling og hvordan man får fingrene i den? Ønsker det bedste for dit barn. Vh Kitt

  Svar
  • Hej Kitt

   Undskyld det sene svar – vi er lige kommet hjem fra en lille ferie 🙂
   Jeg følger med i Dr Arons behandling i en gruppe på Facebook og der er der mange (også voksne), der har fantastiske resultater. Desværre er der, så vidt jeg kan se, ikke nogle danskere endnu, der har prøvet.
   Behandlingen går ud på, at Dr Aron giver en bestemt sammensætning til en creme, som man så selv skal blande. Cremen består af 3 ting: en fed creme, antibiotika og hormoncreme. Styrken afhænger af hans vurdering af eksemen udfra billeder man sender. Cremen smøres i starten på flere gange om dagen, men efterhånden som den virker kan man stille trappe ud.

   Problemet med behandlingen er, at man skal have sin egen læge eller hudlæge til at udskrive recepterne på cremerne og det kan være en udfordring! Men man kan jo prøve at lufte idéen for sin læge, men nok være lidt forberedt på at skulle forklare og måske prøve at overbevise dem om at man skal prøve.
   Du kan følge gruppen her https://www.facebook.com/groups/draron/ og i gruppen filer ligger der noget generelt information (som folk bruger til at tage med til deres læge). Denne her side kan også være brugbar https://draroneczema.wordpress.com/. Sig endelig til, hvis jeg skal hjælpe med noget af det – jeg er selv lidt interesseret i hans behandling!

   Håber at du finder noget, der kan hjælpe din søn!
   Vh Lene

   Svar

Skriv en kommentar