Havtorn til behandling af eksem?

Man falder over alt muligt, når man søger på behandling af eksem. Og havtorn er en af dem. Jeg blev inspireret til at kigge lidt nærmere på havtorn, efter jeg havde lyttet til en podcast, som du kan finde her (S1E2).

Brug det som en inspiration og eventuelt supplement til at behandle eksemen, men ikke som vidundermiddel til at kurere, for så bliver du nok skuffet..

Havtorn

Havtorn er en busk, der bla. vokser i Danmark ved kysterne og får i løbet af efteråret og vinteren gule-orange bær. Bærene indeholder vitamin C, B1, B2, E, F, K, P, serotonin, selenium og 8 essentielle amino-syrer. Ét lille bær indeholder lige så meget vitamin C som en stor appelsin. En teskefuld saft eller 1-2 små bær indeholder således en dagsration af vitaminer og anti-oxidanter. Læs mere om havtorn her.

Effekter på eksem

Googler man havtorn og eksem, dukker der en masse både danske og engelske hjemmesider op. Alle mener, at havtorn er godt til eksem og en masse andre ting. Der findes ikke mange videnskabelige undersøgelser af effekten på eksem, men jeg fandt en undersøgelse fra 1999, der undersøger effekten af at spise dele af planten. De har tre grupper af patienter; 1 gruppe får frø fra bærene, 1 gruppe får pulp (det bløde i bæret plus skal) og en sidste gruppe er kontrolgruppe og de får parafinolie. Resulatet var, at grupperne der får pulp og palmin (altså kontrolgruppen) forbedrer eksemen, men gruppen der får frø gør ikke.  Find artiklen her. 

Altså parafinolie virkede lige så godt som havtornpulp og havtornfrø virkede ikke. Jeg siger ikke, at havtorn ikke virker, men jeg drøner nok ikke i helsekosten efter det lige med det samme..

Måske virker det og vil du selv prøve havtorn, er der mange muligheder – her er lidt links:

Kan spises:

Og/eller smøres på huden som olie:

eller creme:

Læs også mere i bladet Naturli

Skriv en kommentar