Jeg har kopieret artiklen.

At have et barn med fremskreden atopisk eksem (astmaeksem/børneeksem) er et hårdt indgreb i en families liv. Forældrene lider med barnet, og sygdommen reducerer livskvaliteten for alle. Den påvirker dybt. Flere og flere børn bliver ramt af lidelsen. Der findes ikke nogen specifik forklaring på den udvikling og samtidig erkender professor, overlæge Jørgen Serup, Bispebjerg Hospital, at eksemets hyppighed er noget uvis, da det kan være vanskeligt at afgrænse eksem i lettere grad i forhold til en tilstand med almindelig tør hud. Han taler om en gråzone, men vurderer helt overordnet, at et barn har eksem i medicinsk forstand, når forældrene føler det nødvendigt at søge lægehjælp. Årsagen til atopisk eksem er ukendt, men flere faktorer spiller ind: Arv, tørt indeklima, den generelle helbredstilstand og hele hudplejesituationen for det enkelte barn.

Hvor slemt er eksemet?

Når forældre skal vælge den bedste behandling af deres barns eksem, skal de i første omgang fokusere på eksemets sværhedsgrad, forklarer Jørgen Serup.  ”Let eksem skal behandles med fed fugtighedscreme samt svagere/mildere kortisoncremer. Den moderate eksem skal også have fugtighedscreme, kortisonsalve i moderat styrke – suppleret med antibiotika, hvis der er tegn på hudinfektion. Fugtighedscreme danner også basis i behandlingen af svær eksem kombineret med højpotente kortisoncremer, antibiotika efter behov samt immundæmpende tabletbehandling – eventuelt prednison, hvis huden er i kritisk forværring. Og den skal gives i en længere periode.”

Tør hud kan give atopisk eksem

Det er uhyre vigtigt at vælge de fede fugtighedscremer, fordi huden ved børneeksem ganske enkelt mangler fedt. De almindelige cremer indeholder 75 procent vand, som fordamper fem minutter efter cremen er smurt på huden.  Udover at behandle børneeksem har de fede fugtighedscremer i høj grad også en forebyggende effekt. ”Eksempatienter har som sagt knastør hud. Jo mere tør den er, desto mere aktiv bliver eksemet. Så det er altafgørende at holde huden i så god fugtighedstilstand som muligt. Børn med tør hud er disponeret for atopisk eksem, men den rette forebyggende behandling med en velegnet sæbe og fed fugtighedscreme kan forhindre eksemet i at bryde ud.” Kløe er typisk et dominerende symptom – særligt ved svært eksem. ”Barnet lever i et kløehelvede, i en kritisk tilstand, som i værste fald kan ruinere både barnets og resten af familiens sociale liv. Forældrene oplever et kløende, træt, uroligt barn – også om natten. Den tilstand holder familien i beredskab døgnet rundt. Og forældrene kan hænge i laser. Samtidig skal barnet til hyppige lægebesøg. Det er rigtig hårdt. Den rette behandling i tide kan hindre det kaos.”

Tre vigtige behandlingsråd

  • Brug helt konsekvent fed fugtighedscreme hver dag.
  • Brug kortisonsalve når det er nødvendigt.
  • Søg læge i tide når eksemet er i fremmarch.