Det her er godt nok lidt genbrug af indlæg, men et nyt studie fra Norge viser det samme som skrevet nedenfor; at niveauet at D-vitamin hos børn under 2 år, ikke har nogen indflydelse på hvor alvorlig eksemen er.
Som forælder til et barn med børneeksem føler jeg ofte, at jeg bliver bombarderet med gode råd. Og det er selvfølgelig meget fint og velmenende, men virkelig svært at navigere rundt i. Hvem har ikke hørt sangen: drop mælk, gluten og sukker? Og hvad med: smør udvendigt OG indvendigt med sunde økologiske olier? Giv tilskud som probiotika, zink, magnesium og D-vitamin..? Og jeg kunne blive ved. Til sidst opgiver man jo nærmest, for det er jo pludseligt helt umuligt at behandle sit barn, hvis man skal gøre alle de ting. Jeg spurgte til hudlægens holdning og den var et klart nej til alt andet end behandlingscremer, fugtighedscremer og antihistamin til natten.
Jeg har selv gået og luret lidt på, om D-vitamin mon kunne hjælpe på eksemen og dykkede lidt ned i litteraturen.
Lidt om D-vitamin
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin, og kortvarige regelmæssige ophold i solen er bedst. Kun i mindre grad får vi D-vitamin fra kosten. D-vitamin er specielt vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk og for knoglerne og musklerne. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed og kan i svære tilfælde give muskelsmerter og svage muskler.
D-vitamin dannes i huden i sommerhalvåret, når den rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærk solens UVB-stråling er, og hvor længe man opholder sig i solen. I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens lys i Danmark så kraftig, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af få minutter midt på dagen. I ydertimerne skal der lidt mere tid til. Længere tids ophold i solen giver ikke et større lager af D-vitamin i kroppen.
I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden, og man tærer på D-vitaminlageret dannet om sommeren. D-vitaminniveauet i blodet svinger derfor naturligt med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren.
D-vitamin og børneeksem – hvad siger videnskaben?
Børneeksem hænger ofte fysiologisk sammen med et dårligt reguleret immunsystem samt fejl i opbygningen af huden (så den bliver mere gennemtrængelig). D-vitamin påvirker begge dele og derfor spekulerer man i, om et tilskud af D-vitamin kan virke positivt på eksemen.
Når man kigger i litteraturen bliver man ret så forvirret. Der er undersøgelser, der viser at D-vitamin ingen effekt har, der er nogle der viser at det hjælper på eksem og der er sågar (få) der viser at et højt niveau af D-vitamin forværrer atopisk eksem. Jeg har taget udgangspunkt i et større review (opsamling af flere artikler og resultater fra 2001 til 2014 og konklusionen er:
”To date, the current available evidence does not allow firm conclusions to be made on whether vitamin D status affects the development of atopic eczema”
Der er kommet et par nye artikler siden opsamlingen ovenfor blev lavet:
Et større studie på 105 børn viste at mange af børnene havde et lavt niveau af D-vitamin i blodet, men der var ingen sammenhæng med graden af deres eksem. Et andet studie med 141 børn måler også på niveauet af D- vitamin i blodet, sammenholder med allergi og atopisk dermatitis (børneeksem) og kommer frem til samme konklusion; at der ikke er en sammenhæng mellem allergi og eksem og hvor meget D-vitamin børnene har i blodet.
Et nyt studie fra Norge viser tilsvarende, at niveauet af D-vitamin ikke har nogen sammenhæng med hvor slemt eksemen er hos børn under 2 år.
Altså: der findes ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der viser at det hjælper på børneeksem.
Ud fra det jeg har læst, vil jeg ikke give Elias D-vitamin som behandling mod hans børneeksem og jeg følger sundhedsstyrelsens generelle råd om dagligt tilskud i form af en vitaminpille: ”
*En multivitamintablet til børn indeholder 10 μg D-vitamin. Hvis forældrene ønsker at give barnet en multivitamintablet (tidligst fra 1 ½ års alderen på grund af risiko for fejlsynkning), dækker det behovet og barnet skal ikke have D-dråber. |
Hvad med jer – er I blevet anbefalet at bruge at tilskud D-vitamin til at afhjælpe børneeksem? Og er der nogen, der har prøvet at det virker?
Kilder:
Vitamin D and the Development of Atopic Eczema (review/opsamling af flere artikler)
Vitamin D levels and atopic eczema in infancy and early childhood in Norway: a cohort study
Serum Vitamin D Levels Not Associated with Atopic Dermatitis Severity
Serum 25-hydroxyvitamin D concentration does not correlate with atopic dermatitis severity
En kommentar til “Hjælper et tilskud af D-vitamin på børneeksem?”