Får man allergi af børneeksem/atopisk dermatitis?

Fødevareprovokation

Vi tilbragte en hel dag på Herlev hospital i denne her uge til en fødevareprovokation med hasselnødder. Vi har prøvet det flere gange før, bare med antibiotika, så vi var klar og havde pakket en stor taske med underholdning, mad og snacks. Jeg vidste godt at han ikke kunne tåle hasselnødder, men for at få den rigtige vejledning, adrenalin-pen samt papirer til institutionen, skal børnene åbenbart provokeres med fødevaren på hospitalet. Man starter med en meget lille dosis og øger så mængden hver halve time og det gør man så 8 gange i alt. Ved tredje portion reagerede Elias lidt og fjerde gang så meget, at vi stoppede. Dvs at han heller ikke kan tåle spor af hasselnødder 🙁

Da jeg var færdig med at tude over det og kom hjem, kunne jeg ikke lade være med at søge lidt på artikler om allergier og børneeksem.

Eksem og allergi

Der findes forskellige holdninger til allergiers rolle i atopisk dermatitis. Nogle læger (de fleste som vi har mødt), mener ikke at allergi overfor fødevarer eller allergener i luften, kan udløse eksem. Andre læger mener derimod, at allergier spiller en stor rolle i at udvikle atopisk dermatitis i visse patienter. De mener, at fødevareallergier trigger symptomer, primært hos mindre børn og at miljørelaterede allergener spiller en større rolle hos ældre børn og voksne (læs mere her).

Så om fødevareallergier udløser eksem, er altså kontroversielt. Derimod er der en masse data på, at patienter med atopisk dermatitis oftere har eller udvikler fødevareallergier. Så der er en sammenhæng på den ene eller den anden måde.

Giver atopisk dermatitis fødevareallergier?

Patienter med atopisk dermatis har en højere rate af allergiske sygdomme i forhold til den almindelige befolkning. Det er specielt astma og høfeber, hvilket også kaldes den “atopiske march”. 10-20 % af patienterne med atopisk dermatitis udvikler nældefeber og allergisk chok sammenlignet med 1-3 % af den almindelige befolkning (læs mere her og her).

En artikel der sammenholder 66 videnskabelige studier finder i alle studier, at der blandt patienter med atopisk dermatitis er en højere andel af fødevareallergier. De finder en klar sammenhæng mellem fødevareallergi, fødevaresensibilisering (første møde med immunsystemet, der medfører allergi) og atopisk dermatitis. Fødevareallergi er også associeret med, hvor alvorlig og kronisk eksemen er. Der er også noget, der tyder på, at atopisk dermatitis kommer før fødevareallergien, når man følger børn med atopisk dermatitis og deres udvikling af fødevareallergier.

Det tyder altså på, at atopisk dermatitis kan forårsage fødevareallergier, men hvad skyldes det?

Det er muligt, at sensibiliseringen af en fødevare sker over den ødelagte eksemhud. At proteiner fra fødevarerne kan findes i fx støvpartiker i barnets miljø og optages over huden og derved øge risikoen for at udvikle en allergi overfor proteinet (læs mere her). Der er også studier der mener, at sensibiliseringen kan ske gennem vævet i lungerne eller over tarmvæggen, men det er et område, der kræver mere forskning.

Vokser de fra det igen?

Heldigvis kan man vokse fra sin fødevareallergi igen. En undersøgelse lavet i 2009 og 2010 undersøgte 40.104 børn i USA. Ud af disse børn havde 3.188 en fødevareallergi og 1.245 var vokset fra en fødevareallergi. Man undersøgte for 9 af de mest almindelige fødevareallergener; mælk, peanut, skaldyr, nødder, æg, fisk, hvede, soya og sesam.

Resultaterne viste at:

  • 26,6 % af børnene voksede fra deres fødevareallergi
  • Børnene var i gennemsnit 5,4 år når de voksede fra det.
  • Allergerne man med størst sandsynlighed voksede fra var mælk (41,1 %), æg (40,2 %) og soya (35,7 %).
  • Allergenerne man mindst sandsynligt voksede fra var skaldyr (13 %), nødder (14,3 %) og peanut (15,6 %).
  • Jo yngre børene var ved første reaktion, jo mere sandsynligt var det at vokse fra allergien.
  • Et barn med milde eller moderate reaktioner voksede oftere fra allergien end et barn, der havde oplevet mere alvorlige reaktioner som problemer med vejrtrækning eller anafylaksi.
  • Børn med mørk hud samt piger voksede mindre sandsynligt fra allergien.

Læs mere her.

Hvor mange af jeres børn har også allergi?

Lene

 

5 kommentarer til “Får man allergi af børneeksem/atopisk dermatitis?”

  1. Rigtig godt indlæg. Meget interessant. Min søn har allergi over for jordnød, hasselnødder og mandler. Vi har oplevet at hans hud ikke klør nærmere så meget efter vi har skåret de fødevarer ud af kosten 🙂

    Svar
    • Tak Maria 🙂 Jeg mistænker også, at det kunne have været nødderne, der har drillet mange gange under Elias udbrud. Er din søn blevet provokeret, eller har de kunnet fange det ved en priktest eller blodprøve?

      Svar
      • Ved blodprøve. Han har aldrig haft en tydelig umiddelbar reaktion. Kun kløe der er kommet snigende.

        Svar
  2. Jeg oplever en klar forskel på min lille søn på 10mdr. Han er allergisk overfor æg, hvilket er konstateret ved priktest, blodprøve og provokation. Hans eksem startede da han var 4mdr og blev fuldammet – han har egtl aldrig spist æg, men det gjorde jeg… Det skar jeg for så vidt muligt også ud af min kost, hvilket jeg oplever en god effekt af på ham i forhold til hans eksem og nattesøvn.

    Svar

Skriv en kommentar