En artikel fra Samvirke

Børneeksem går hårdt ud over børn – og deres forældre

Børneeksem rammer hvert 5. barn i Danmark. Børnene klør sig og sover dårligt. Forældrene følger sig magtesløse i deres forsøg på at lindre deres børns gener. Og er frustrerede over mængden af tid, de bruger på at smøre eksemet, som de efterlyser mere viden om.
Børneeksem går både ud over barnet med eksem og dets familie

Børneeksem rammer hele familien

Huden er rød, skallet og klør, klør, klør. Giver man efter og klør igen, bliver huden tyk, grov og furet. I uheldige tilfælde opstår der infektion, som får eksemet til at blive endnu værre, kløen til at tiltage og sårskorper til at dannes.

Børneeksem er ikke for sjov, men tilstanden er i perioder hverdag for tusindvis af danske børn. Hvert 5. barn stifter i løbet af deres barndom bekendtskab med lidelsen, som man ikke kender årsagen til. Sygdommen viser sig oftest hos helt små børn og inden barnet bliver 5 år.

Den fysiske plage er til at føle på for barnet, men når et barn får børneeksem, har det også store konsekvenser for barnets familie. Det viser en undersøgelse fra Astma-allergi Danmark, hvor 850 forældre til børn med børneeksem har beskrevet, hvordan deres familieliv er påvirket af eksemet.

Eksembørn har svært ved at finde ro

Den vigtigste behandling mod børneeksem er at smøre den angrebne hud flere gange om dagen med enten fugtighedscreme eller hormoncreme. Og de mange seancer, hvor mor eller far skal smøre barnet med creme fører til konflikter i 20 % af familierne.

Næsten en tredjedel (28 %) af børnene, har problemer med at sove om natten, fordi de er plaget af eksemet. Og mange af forældrene beskriver, at børnene generelt har svært ved at finde ro og bliver irritable på grund af kløen fra eksemet.

Magtesløshed og bekymring går igen hos mange af forældrene, og hovedparten (85 %) efter lyser mere viden om sygdommen. En del af forældrenes bekymring går på, at andre mennesker ser skævt til deres børn på grund af børneeksemet – eksempelvis fordi folk tror, at det smitter.

Antallet af børn med børneeksem er stærkt stigende både i Danmark og generelt i den vestlige verden. Heldigvis vokser langt de fleste børn fra det, så det kun er omkring 1 % af befolkningen, som lider af sygdommen, efter puberteten.

Af Didde Rishøj | Foto: Colourbox | 21. juni 2011
Kilder: Astma-allergi Danmark og NetDoktor

Samvirke.dk

Skriv en kommentar