Eksem er mere end et rødt kløende udslæt..

For to år siden troede jeg, at børneeksem var noget med et rødt kløende udslæt, en recept på en creme og så gik det væk. Jeg er blevet en del klogere siden. Børneeksem er nemlig meget mere end det. Der findes ingen creme, der kan tage den voldsomme kløe, søvnløse nætter, blodige sengetøj og evige tanker om hvad det mon skyldes.

”Har du givet ham noget at spise” sagde jeg til min mand den anden dag, hvor Elias slog ud med eksem. ”Næ det tror jeg ikke – jo en dadel” sagde min mand så. ”Jamen det er måske heller ikke så smart” hørte jeg så den sure dame (ja mig åbenbart..) sige. Så fik jeg nemlig placeret skylden for Elias eksem hos min mand. Tarveligt men befriende. Det er nemlig den evige skyldfølelse, der er den værste. Den nager konstant. Hvad kan han ikke tåle? Skal vi prøve at skifte vaskepulver? Prøve med en ny creme? Udredes for allergier? Hvad med alternativ medicin?

Man vil jo gøre alt for at ens børn ikke lider på den måde, som de gør når de har børneeksem. Det er jo også derfor, at vi forældre køber den ene creme efter den anden. For måske er det lige præcis dén, der gør en forskel. Men det er det som regel aldrig. Vi prøver akupunktur, zoneterapi eller alfa-kinesiologi i håb om at det kan gøre en forskel. Bruger enorme summer på cremer og behandlinger, der sjældent virker.

Vi søger selvfølgelig også hjælp hos den praktiserende læge eller hudlæge, men her får vi desværre heller ingen brugbare svar. Tværtimod nogle gange. Og det topper frustrationerne, for hvis vi ikke kan få svar og hjælp af lægen, hvem skal så hjælpe os? At bruge cremer (der ikke virker) og vente til de nok vokser fra det, er en ringe trøst når man på 5. døgn ligger vågen til lyden af hud, der kradses hul i. Når de ikke kan holde en hel uge i institution uden at få voldsomme udbrud eller når de skal indlægges pga. eksem eller en infektion.

Elias hudlæge kan et trick – bevidst eller ubevidst – med at holde liv i håbet. Ellers havde jeg måske også givet op. Hun har en mulig forklaring på eksemen hver gang vi kommer og laver efterfølgende en tid to måneder efter, så vi kan se om det er blevet bedre. Det er endnu ikke blevet bedre og jeg tror dybest set heller ikke at hun ved hvordan. Men det giver da håb og hvad skal vi ellers gøre? I foråret skyldtes eksemen pollenallergi, i sommer var det pga. leg i sandkasse og nu skyldes det støvallergi. Han er ikke blevet testet og jeg synes umiddelbart at det lyder lidt voldsomt, men nu er der i hvert fald en mulig forklaring på eksemen – at den skyldes beskidt sand og allergi. Det er bakteriernes og allergiens skyld og i princippet kan vi tage skyldkappen af vores skuldre.

Men det gør vi ikke og så sent som i går købte jeg en ny creme….

2 kommentarer til “Eksem er mere end et rødt kløende udslæt..”

  • Hej Jakob,

   Ja vi er heldigvis blevet en del klogere siden jeg lavede det her indlæg, men blev også lige kastet tilbage til de kæmpe frustrationer det var (og stadig til dels er)!!

   Der er flere ting, der har hjulpet os:

   1) Vores hudlæge anbefalede en histaminfattig kost (ingen tomater, jordbær, kiwi, citrusfrugter, chokolade, kakao) også i institutionen og det hjalp på udbrudene!
   2) Vi fandt ud af at han har svær nøddeallergi og det har også haft en sammenhæng med udbrud.
   3) I år og sidste år blev han behandlet i Avene og det har markant mindsket udbrud og forbrug af hormoncremer (https://atopiker.dk/elias-behandling-i-avene/). Det er virkelig godt og vi skal også afsted igen næste sommer!
   4) Han er blevet ældre og har lært at klø forsigtigt, så der ikke så let kradses hul.
   5) Vi er blevet mere opmærksomme på vigtigheden af tøjet – dvs intet uld, men meget gerne bambus eller slidt bomuld 🙂 og så gør eksemhandsker underværker om natten og ikke mindst på legepladsen i børnehaven.

   Jeg håber at det hjalp lidt og håber også at jeres barn snart får det bedre. Det er helt vildt frustrerende!!
   Mange hilsner,
   Lene

   Svar

Skriv en kommentar