Min søn har nu haft mere eller mindre alvorlige eksemudbrud siden sidste sommer. Noget trigger udbrudene, men vi har ikke 100 % styr på hvad. Det er sikkert at chokolade, tomat og appelsin giver udbrud, mens andre fødevarer muligvis gør. Eller de gør nogle gange. Såsom vandmelon. Jeg blev gjort opmærksom på noget der hedder krydsallergi og fandt en hjemmeside med en god oversigt. Krydsallergi er at man kan reagere på visse fødevarer, hvis man i forvejen er allergisk overfor f.eks. græspollen. Det er jeg en mistanke om at min søn er (understøttet af hudlægen) og derfor får han antihistamin dagligt. En tur i vores kolonihave eller et besøg hos mine forældre, der har have, udløser som regel et voldsomt udbrud. Og hvorfor har vi så ikke testet ham, tænker du sikkert.. Og det er lidt skørt, men det er fordi hans eksem er så voldsomt og hans system konstant er i så højt alarmberedskab at han ikke kan blive testet. Han vil reagere allergisk overfor noget han måske ikke er allergisk overfor. Så det er lidt en ond cirkel, når vi ikke ved hvad det er.
Her er de mest almindelige pollenallergier og hvad de krydsreagerer med:
Birkepollenallergi kan udløse krydsreaktion med:
- Hassel, el, elm, bøg, ask
- Æble, pære, blomme, kirsebær, kiwi, fersken, nektarin
- Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild, fennikel, estragon, løvstikke
- Hasselnød, mandel, valnød, jordnød, cashewnød, kokosnød, paranød
Græspollenallergi kan udløse krydsreaktion med:
- Andre græsarter, visse kornsorter
- Appelsin, melon
- Bønne, kikært, ært, linse, tomat, soja
- Jordnød
Bynkepollenallergi kan udløse krydsreaktion med:
- Krysantemum, kamille, mælkebøtte
- Melon, banan
- Knoldselleri, blegselleri, gulerod, grøn peber, solsikkefrø, persille, pastinak, purløg, dild, fennikel, estragon, løvstikke