Kan atopisk dermatitis give fødevareallergi?
Det lyder lidt omvendt, men nu har jeg efterhånden læst det flere steder, nemlig at børneeksem kan give fødevareallergi og at Stafylokokker kan spille en rolle i udviklingen. Jeg har dykket lidt ned i litteraturen.
Hvordan kan eksem give fødevareallergi?
Man ser ofte at børn med svær atopisk dermatitis også har forskellige fødevareallergier. En fødevareallergi kan udløse eksem og mange børn, der får identificeret en bestemt allergi overfor f.eks. mælk eller æg, oplever en bedring, når fødevarerne udelukkes fra kosten. Den er vi med på. Men hvad med omvendt?
Teorien er, at svær eksem gør huden lettere gennemtrængelig og der via huden kan slippe flere allergener igennem til immunsystemet, der kan resultere i overfølsomhed. Passagen via huden gør, at kroppen udsættes dobbelt for allergenerne – både via tarmen, med det vi spiser, og via huden der er ødelagt af eksem. Man kalder teorien udefra-ind og kan forklare hvorfor flere børn med atopisk dermatitis har en højere forekomst af fødevareallergier.
Hvad med Stafylokokker?
Atopisk hud er oftere koloniseret med Stafylokokker i forhold til den normale hud. Det er også derfor at infektioner i højere grad er et problem for eksembørn. Det er bakterien Stafylokokkus aureus, der laver balladen og du kan læse lidt generelt om den her. Bakterien kan danne forskellige stoffer, der kan nedbryde huden og derved gøre huden mere gennemtrængelig for allergener. Ligesom med eksemen. Et studie sammenlignede børn med og uden Stafylokokker på huden med om de have allergi overfor peanut. Flere børn med Stafylokokker på huden havde peanutallergi.
Litteraturen på området er nyt og fra i år og det her er helt sikkert et emne, vi kommer til at høre mere om. Jeg skal nok følge op på det, når der dukker mere op.
Læs mere her:
Association of food allergy and atopic dermatitis exacerbations
Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review